Ooit bevond de technische info van Stockholm Vatten och Avfall over zijn afvalwaterverwerkende fabriek in Henriksdal zich in allerlei mappen op allerlei locaties, moeilijk te updaten en dito te doorzoeken. Maar op minder dan een jaar tijd introduceerde de onderneming een nieuwe oplossing voor Plant Lifecycle Management van Siemens: COMOS. Een databank waarin medewerkers altijd de laatste informatie vinden voor de hele fabriek, doorheen de hele levenscyclus ervan, gebundeld rond de assets eruit. Het uiteindelijke doel: een digitale twin van de fabriek in Henriksdal.

In 2014 besloot het Zweedse Stockholm Vatten och Avfall om zijn afvalwaterverwerkende fabriek in Bromma te sluiten. Voortaan zou de onderneming alle afvalwater uit Stockholm in Henriksdal behandelen. Niet alleen moest er dus een tunnel van 14 km lang gegraven worden, om het afvalwater naar Henriksdal te brengen. Ook wordt de fabriek daar maar liefst 80% vernieuwd.

Die technologie levert tienduizenden nieuwe technische documenten op. De medewerkers van Stockholm Vatten och Avfall moeten daar altijd de laatste versie van kunnen raadplegen, om de fabriek veilig te kunnen bedienen. Maar dan niet langer op verschillende locaties, in verschillende formaten, in mappen en lokale privéarchieven. Want zo raken de documenten al snel verouderd, vraagt het heel wat zoekwerk om originele documentatie terug te vinden …

Niet documentatie, wel perfect doorzoekbare informatie

Stockholm Vatten och Avfall wil alle technische informatie van zijn fabriek kunnen beheren, doorheen de hele levenscyclus ervan, en daarbij medewerkers steevast alle info kunnen bezorgen, up-to-date en accuraat. Daarvoor had het bedrijf een Plant Lifecycle Management-systeem nodig. Via een openbare aanbesteding koos de onderneming voor COMOS van Siemens.

“COMOS is een performant, krachtig en extreem gebruiksvriendelijk systeem. Met deze oplossing van Siemens hebben we een open, flexibel en futureproof platform, waarmee we op lange termijn kunnen digitaliseren”, vertelt Peter Janssen, verantwoordelijk voor technische informatie omtrent afvalwaterbehandeling bij Stockholm Vatten och Avfall.

Op het platform wordt alle informatie logisch gebundeld rond de assets waarop ze betrekking heeft. Die gegevens rond een specifieke asset vormen samen een ‘object’. Al deze objecten worden hiërarchisch gestructureerd in een databank, op basis van hun functie en locatie in de fabriek. In die database vinden medewerkers dan altijd meteen de laatste, accurate info.

Elk object in COMOS bundelt informatie uit de hele levenscyclus van de betrokken asset: van het design over het gebruik tot het onderhoud. Door hun logische organisatie rond assets vallen de data makkelijk te organiseren en beheren. Ook als de info wijzigt, met gegarandeerd behoud van datakwaliteit.

Tot de creatie van een digital twin

COMOS laat zelfs toe om eenlijn- en circuitdiagrammen, topologieën, schakelkasten en rapporten als kabellijsten aan te maken. En dankzij een interface tussen COMOS en het SIMATIC PCS 7-procescontrolesysteem, kunnen beide informatie over de hardwareconfiguratie van I/O en bestaande I/O-tags uitwisselen.

Doordat de flowcharts van COMOS te exporteren vallen naar de simulatiesoftware Simit, kan Stockholm Vatten och Avfall dat programma, SIMATIC PCS 7 en COMOS samen inzetten, om nog efficiënter te digitaliseren en te werken.

Uiteindelijk bouwt de onderneming zelfs een digital twin van haar fabriek. De hele plant wordt immers met een laser gescand, in een 3D-model gegoten, en aan de virtuele-trainingssimulator COMOS Walkinside toegevoegd.

Daarin kunnen de medewerkers tussen objecten navigeren, zowel in 2D als 3D. Zo wordt het mogelijk om verschillende situaties te simuleren en te trainen, zoals een item of uitrusting zoeken, onderhoud uitvoeren of evacuatieoefeningen houden. Of de medewerkers kunnen in die virtuele omgeving zoeken naar optimale momenten voor maintenance en de status van fabrieksonderdelen checken.

Beter presteren dan ooit

Met de digital twin komt Stochholm Vatten och Avfall tot de ideale oplossing om alle technische informatie over de fabriek te beheren, doorheen de hele levenscyclus ervan. Dankzij betere documentatie en controle daarover, in elke levensfase van de plant, wil het bedrijf zijn operaties, onderhoud, administratie en projectactiviteiten stroomlijnen, en beter dan ooit afvalwater verwerken. “Dankzij uitgebreide steun van Siemens’ netwerk van experten en partnerbedrijven, konden we een basis bouwen, die we zelf verder kunnen ontwikkelen”, besluit Peter Janssen.

Meer weten over COMOS?

Wilt u zich verder verdiepen in COMOS, onze combinatie van modules om een digitale twin of digitale projecten efficiënt te ontwikkelen, verder te versterken en te beheren? Welkom in de wereld van COMOS.

Nog vragen? Contacteer Nicolas Catrysse (nicolas.catrysse@siemens.com).