Veel steden in de wereld kampen met luchtvervuiling. Siemens springt in de bres en ontwikkelde software om de uitstoot van CO² en fijn stof onder controle te houden. City Air Quality Management (CyAM) gebruikt hiervoor artificial intelligence om de vervuiling te voorspellen en gepaste maatregelen te nemen.

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in steden, en veel van deze steden hebben een gemeenschappelijk probleem: een povere luchtkwaliteit. Veel grote steden proberen de luchtkwaliteit te verbeteren met nieuwe technologie, zoals sensoren die de aanwezigheid van schadelijke deeltjes meten. De nieuwe tool gebruikt deze informatie om meteen de nodige maatregelen te treffen.

Vervuiling voorspellen…en voorkomen!

City Air Quality Management (CyAM) combineert de laatste metingen van vervuiling met de weersvoorspellingen, en kan op die manier de concentratie van stikstof en fijn stof voorspellen, drie dagen op voorhand en 90% accuraat. De voorspellingen zijn gebaseerd op A.I., die toont hoe de luchtkwaliteit zal evolueren op basis van gemeten waarden en weerdata uit het verleden. Weerfactoren zoals vochtigheid, zonlicht, bewolking en temperatuur beïnvloeden namelijk de vervuiling. Een dashboard met verkeerslichten maakt duidelijk hoe de waarden zullen evolueren. Groen staat voor goede kwaliteit, terwijl geel en vooral rood een verslechtering tonen. Daarbovenop doet de tool suggesties om de concentratie vervuiling te doen dalen. Zo kan de stad in kwestie bijvoorbeeld tijdelijk dieselwagens bannen of elektrische bussen inzetten.

Directe evaluatie van de maatregelen

CyAM toont ook aan hoe effectief deze maatregelen zouden zijn. Ze worden geactiveerd met een muisklik, waarna de voorspelling zich aanpast aan de nieuwe situatie. Rode en gele lichten worden groene gebieden en de stad kan bijgevolg de nodige maatregelen nemen op basis van objectieve data. Verschillende steden testen reeds de CyAM tool, zoals Nuremberg, die al jaren problemen hebben met stikstofconcentraties in de lucht. Zij gebruiken sinds een jaar CyAM om toekomstige maatregelen, zoals het bannen van voertuigen, te evalueren. De luchtkwaliteit is al te vinden op de website van Nuremberg en andere grote steden tonen eveneens interesse. Stedelingen willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: gezonde lucht!

Lees hier het volledige verhaal.