Bij Rampf Production Systems wordt het nieuwe besturingssysteem Sinumerik MC reeds gebruikt. Het systeem vormt een combinatie van NC- en PLC-besturing en het Windows-besturingssysteem.

Rampf laat door gebruik van deze oplossing zien wat de mogelijkheden zijn van Sinumerik MC, dat naadloos in het volledige Siemens-systeem geïntegreerd kan worden.

De machines van Rampf Production Systems maken gebruik van verschillende componenten voor het afdichten, vullen of verlijmen. Om de desbetreffende reactieve kunststoffen met de correcte mengverhouding en de nodige hoeveelheid naar de juiste plek te brengen, is er een goed besturingssysteem nodig. Alles begint bij de voorbereiding en verwerking van het materiaal: het moet zich in een gedefinieerde toestand bevinden, bijvoorbeeld geschuimd of volledig vacuüm. Vervolgens zorgt het pompsysteem ervoor dat de vereiste hoeveelheden worden verpompt ongeacht de respectieve viscositeit van de componenten. Daarbij maakt het niet uit of er een gelijkmatige afdichtingsrand nodig is of dat 50 g materiaal in minder dan 2 seconden in een component gegoten moet worden.

SINUMERIK MC

Een blik in de schakelkast van de Rampf DC-CNC800: in tegenstelling tot de andere systemen uit het productassortiment concentreert Sinumerik MC zich op productiemachines.

 

Uitdagingen voor het besturingssysteem

Natuurlijk moeten ook de machine-assen bestuurd worden. Vooral bij zeer reactieve stoffen moeten de doseerkoppen complexe bewegingen zeer snel en nauwkeurig uitvoeren.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om volledig flexibele en zeer nauwkeurige bewegingen vrij in de ruimte te projecteren. Tot slot moet de volledige machineautomatisering worden aangestuurd.

HMI

Sinumerik MC is gemaakt om al deze taken op zich te nemen en heeft dus een speciale rol binnen de Sinumerik-productfamilie. Terwijl de andere systemen uit het productassortiment volwaardige NC-besturingen zijn met verschillende functionele mogelijkheden voor bewerkingsmachines zoals draaibanken, slijpmachines, freesmachines enz., concentreert Sinumerik MC zich op de vereisten van productie- en bewerkingsmachines die meer doen dan het klassieke draai- en freeswerk. Het biedt daarbij de gebruikelijke nauwkeurige CNC-functionaliteit en combineert die met de beste automatiseringsprestaties – gebaseerd op een Windows-pc. Daardoor kan de machinefabrikant zijn eigen gebruikersinterfaces volledig implementeren.

 

Doseermachine in gebruik genomen met Sinumerik MC

Bij Rampf Production Systems werd al een doseermachine met Sinumerik MC in gebruik genomen als onderdeel van een pilootproject. “Op de vraag of we wilden deelnemen aan de piloottest, hebben we heel snel ‘ja’ geantwoord”, aldus Hartmut Storz, CEO van Rampf Production Systems.

 

DC CNC 800

De door Sinumerik MC bestuurde pilootmachine is een compacte doseercel van het type DC-CNC800.

 

Proefproject doseermachine

“We zijn natuurlijk erg geïnteresseerd in een besturing die alles combineert wat we nodig hebben voor onze machines. Bovendien is de samenwerking altijd zeer goed verlopen en stelt Siemens zich erg flexibel op waardoor we wisten dat we ook voor dit project de ondersteuning zouden krijgen die we nodig hebben”, licht Hartmut Storz toe.

De pilootmachine is een compacte doseercel van het type DC-CNC800, die eind 2019 op een beurs werd geïntroduceerd. Hiermee kunnen verschillende een- of tweecomponentenpolymeren worden verwerkt.

De machine bestaat uit minstens drie NC-gestuurde assen. Dankzij een realtime signaal tussen het CNC- en PLC-systeem kunnen er niet alleen tal van verschillende viskeuze materialen dynamisch gedoseerd worden, maar het maakt ook verschillende automatiseringsoplossingen mogelijk.

Bij vrijwel elke machine die Rampf produceert, werd voor 30 tot 40 procent gebruikgemaakt van speciale machinetechnologie. Daarnaast is er een hoge mate van automatisering, zoals draai- of schuiftafels, banden en andere technologieën. De machines zijn vaak in productielijnen aan elkaar gekoppeld en ze moeten zich aanpassen aan de bestaande cyclustijden. Over de typische taken van zijn machines, vertelt Hartmut Storz het volgende: “Als er vier onderdelen in 50 seconden uit de spuitgietmachine komen, moeten we de vier onderdelen in 50 seconden kunnen afwerken. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om vier auto-onderdelen waarop een pakking moet worden aangebracht of vier bloedfilters die moeten worden gevuld en verzegeld.”

Complexe machines gemakkelijk bedienen

De nieuwe gebruikersinterfaces van Rampf-machines werken voor de visualisaties op Windows. Omdat het Windows-besturingssysteem geïntegreerd is in de Sinumerik MC, is er geen extra pc nodig. “De Sinumerik MC geeft ons niet alleen het enorme voordeel dat alles compact is gecombineerd in één apparaat, maar met zijn open, uitgebreide interfaces biedt hij ook alle vrijheid om de gebruikersinterfaces flexibel en onbeperkt vorm te geven”, aldus Gerd Haag, hoofd productmanagement elektrotechniek.

 

Sinumerik MC, een ideale oplossing

“Het besturings- en aandrijvingssysteem mag niet te groot en niet te compact zijn. Dat heeft invloed op de prestaties, maar ook op de beschikbare ruimte in de schakelkast. Met het oog op dat alles is Sinumerik MC een ideale oplossing.”

Hartmut Storz, CEO van Rampf Production Systems

 

Bij machines waarin tot twaalf componenten in acht verschillende materiaalcombinaties worden gebruikt, zijn duidelijke en begrijpelijke interfaces een must. Ze moeten gebruiksvriendelijk zijn en alle automatiseringstechnieken ondersteunen. “We hebben een bepaalde basis die we aanpassen aan de toepassing en de automatisering”, legt Haag uit. “Om het werk van machineoperatoren zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we al het overbodige weggelaten.”

Bij Rampf denkt men na over welke concepten in de toekomst geïmplementeerd moeten worden en welke competitief zijn. Een besturingssysteem dat is afgestemd op productiemachines en hun eisen is daarbij een belangrijke factor. Volgens Storz moeten machineonderdelen bij elkaar passen. “Het besturings- en aandrijvingssysteem met bijbehorende bedrading mag niet te groot en niet te compact zijn.

Dat heeft invloed op de prestaties, maar ook op de beschikbare ruimte in de schakelkast. Wat dat betreft zijn er geen compromissen mogelijk. Met het oog op dat alles is Sinumerik MC een ideale oplossing.”

Perfect voor productiemachines

De Rampf-doseermachines zijn voorbeelden van mogelijke besturingstoepassingen, die naadloos aansluiten op het volledige systeem van Sinamics-omvormers, Simotics-motoren en Sinumerik- of ook Simatic-bedieningspanelen van Siemens.

De Sinumerik MC is verkrijgbaar in verschillende optiepakketten. Die bestaan uit een besturingssysteem voor vijf assen, programmeermogelijkheden in de standaardtaal en verschillende technologische onderdelen. Zo kunnen de functies aangepast worden aan de desbetreffende toepassing.

Van hout-, steen- en glasbewerking tot speciale machinetechnologie, zoals metaalplaatverwerking, laser- en waterstraalsnijden en additive manufacturing – de Sinumerik MC biedt alles voor de besturing van productiemachines.

Meer info 

over producten, diensten en oplossingen voor CNC & werktuigmachines: surf naar http://siemens.be/machinetools

of neem contact op met ben.de_mits@siemens.com of gilles.de_bruecker@siemens.com voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Verdere vragen? Stuur deze naar cnc.be@siemens.com

Meer benieuwd: lees het volgend artikel: https://magazine.siemens.be/products/slimme-cnc-nieuwe-technologische-functies-optimaliseren-zowel-loonproductie-als-werktuig-en-matrijzenbouw/