Wist u dat er in uw zakje chips mogelijk blockchain betrokken is ? Dankzij blockchain is het mogelijk om producten op een transparante manier te traceren gedurende hun volledige levenscyclus – ook in de voedingssector. Op die manier weten producent en consument dat er uitsluitend hoogwaardige ingrediënten worden gebruikt en dat bioproducten ook echt biologisch zijn.

De consument wil vandaag meer informatie van de producent. Hij wil zo veel mogelijk weten over de producten en hun herkomst. Dit krijgt dan ook de hoogste prioriteit in de voedingssector, de chemische en de farmasector, de energieproductie en de bankensector. De behoefte aan transparantie is het resultaat van de toenemende vraag naar zoveel mogelijk productgegevens. Hoe kunnen bedrijven de klant die informatie bezorgen en zich zo onderscheiden van concurrenten die gelijkaardige producten aanbieden met andere bestanddelen?

Vertrouwen door transparantie

Om dit te bereiken moet de informatie over een eindproduct zo uitgebreid, betrouwbaar en toegankelijk mogelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een QR-code die alle gegevens verstrekt over de herkomst van de bestanddelen, de productieomstandigheden, het transport en de verpakking. Als die informatie overeenstemt met wat de klant belangrijk vindt en verkiest, zou 86 procent van de klanten zelfs bereid zijn om meer te betalen (Transparency Content and the Consumer Journey, Response Media, 2017).

In domeinen zoals de levensmiddelensector is dergelijke traceerbare en betrouwbare informatie ook belangrijk voor de stakeholders in de productieketen, om er zeker van te zijn dat zij zich houden aan de vereiste voorschriften en die naleving ook te documenteren. Op die manier de documentatie over de oorsprong, een transparante distributie en de naleving van de kwaliteitsnormen worden gegarandeerd.

Data voor meer veiligheid

Cloudplatformen maken het samen met nieuwe technologieën mogelijk om data uit de verschillende stappen van een productlevenscyclus te registreren, te filteren, te analyseren en te combineren. Blockchain werd ontwikkeld in de zoektocht naar manipulatiebestendige technologie om die gegevens te traceren en digitale processen en transacties te creëren die door alle stakeholders in de productlevenscyclus gemonitord kunnen worden.

Blockchain creëert tal van opportuniteiten 

Deze technologie wordt vandaag beschouwd als een van de grootste economische innovaties uit de recente geschiedenis. Ze is gebaseerd op een vaste databasestructuur waarin transacties of gegevens pas definitief worden opgenomen als alle betrokken partijen ermee instemmen. Na een bepaalde tijd worden alle tot dan toe uitgevoerde transacties gecombineerd in een blok en gekoppeld aan een controlesom (de zogenaamde “hashwaarde”) en een tijdstempel. Eenmaal dat is gebeurd, zijn er geen verdere wijzigingen mogelijk. Dat betekent dat deze technologie volgens de hedendaagse normen uitermate veilig is. De nieuwe blokken worden toegevoegd aan een ketting van eerder aangemaakte blokken. Op die manier groeit de informatieketting en beschikken alle betrokkenen in het netwerk altijd over dezelfde beveiligde gegevens, die ze gelijk wanneer in realtime kunnen inkijken.

Een ‘geverifieerd’ certificaat

Laten we even terugkeren naar onze aardappelchips met biolabel. Iedereen in het productieproces van de chips weet op elk moment wat er gebeurt met het product of de ingrediënten (maar ook waar en hoe dat gebeurt): van het veld van de bioboer waar de aardappelen worden geteeld tot de opslag, het transport, de verwerking (snijden, bakken, kruiden), het verpakken en de distributie aan de winkelier. In elke fase worden gegevens over de aardappels aangemaakt die kunnen worden opgeslagen. Maar voor die gegevens opgenomen worden in de blockchain, moeten ze door alle betrokkenen in het netwerk worden geverifieerd.

Uiteindelijk levert dat de consument een ononderbroken informatieketen op die gelijk wanneer kan worden geanalyseerd. Zo weet de koper zeker dat de chips bijvoorbeeld gemaakt zijn van 100 % biologische aardappelen en verwerkt zijn in optimale omstandigheden.

Kostenefficiënt datagebruik 

Ook Siemens vertrouwt op deze vernieuwende technologie en werkt samen met Atos IT Solutions and Services GmbH aan de eerste traceertoepassingen voor de levensmiddelensector. Hiertoe wordt blockchaintechnologie gecombineerd met bestaande, beproefde systemen als MindSphere, een cloudgebaseerd, open IoT-systeem, en speciaal hierop afgestemde hardware.