Brouwerij Huyghe wil de groenste biermaker van België worden. Daarvoor moet ze echter haar stoom-, water- en energieverbruik vlot en exact kunnen volgen. De oplossing daartoe vond het bedrijf bij Hyline, een specialist in industriële installaties. Die integreerde bij de brouwer een water- en energiemonitoringssysteem met hoogtechnologische meetapparatuur van Siemens.

Delirium, Averbode, La Guillotine … Familiebedrijf Huyghe uit Melle, opgericht in 1654, maakt heel wat bekende bieren. Tegelijk focust de brouwerij sterk op duurzaamheid. Vandaar dat ze samen met acht andere brouwers een Green Deal sloot met de Vlaamse overheid, uit het engagement om spaarzamer om te springen met water. Een brouwerij verbruikt immers heel wat van deze grondstof om installaties te spoelen, stoom te produceren enzovoort. Dat terwijl de waterbronnen meer en meer onder druk komen te staan.

Huyghe wou echter niet alleen zijn verbruik van water optimaliseren, maar ook dat van energie. Want het bedrijf wil de duurzaamste bierbrouwer van België worden. Daarvoor moest de brouwerij makkelijk en exact haar stoom-, water- en elektriciteitsconsumptie kunnen monitoren. De oplossing daarvoor, steunend op meetapparatuur van Siemens, vond de onderneming bij Hyline, een specialist in industriële installaties.

Voorheen een moeilijk proces …

De brouwer wou het verbruik van energie, water en stoom op de voet kunnen volgen via zijn al aanwezige WinCC-visualisatieplatform van Siemens. En dat doorheen de hele plant, wat metingen op ongeveer 130 punten vereiste.

De grootste uitdaging bleek de debietmeting van het grondwater in de boorputten. Tot nu toe gebruikte Huyghe hiervoor mechanische meters, die de verantwoordelijke manueel moest aflezen. Dit was echter niet eenvoudig: de putten zitten onder een betonnen vloer en een zwaar metalen deksel, dat onmogelijk alleen op te heffen valt.

Ook het aflezen van de mechanische toestellen was geen sinecure. Bovendien leverden die niet altijd even betrouwbare meetresultaten op, omdat er makkelijk ijzerdeeltjes in het raderwerk van de apparatuur belandden.

Kolfje naar de hand van Siemens

Om een makkelijkere, precieze opvolging van het water- en energieverbruik mogelijk te maken, installeerde Hyline een vijftigtal bijkomende meetinstrumenten, waaronder vortexdebietmeters voor de stoom en elektromagnetische debietmeters voor het waternet.

Op aanraden van Siemens werden in de boorputten MAG 8000-debietmeters geïntegreerd. Deze werken op batterij, wat ze interessant maakt voor gebruik op dergelijke moeilijke bereikbare plaatsen. Hun meetresultaten geven ze draadloos én veilig door via een GPRS-communicatiemodule. En die resultaten zijn altijd exact, aangezien de toestellen geen bewegende, te verstoren delen bevatten.

Verder laten de MAG 8000-debietmeters communicatie in twee richtingen toe, beschikken ze over een rechte doorlaat, zijn ze MID-gekeurd én laten ze zich makkelijk installeren.

Sleutel tot duurzamer verbruik

Na enkele tests door Hyline en Siemens met de nieuwe apparatuur bleek al meteen dat de oplossing zeer degelijk was. Er volgden nog enkele optimalisaties, waarna Huyghe de meettoestellen en het gehele monitoringssysteem in juni 2018 definitief in gebruik nam.

De brouwer kan zijn water- en energieverbruik nu veel makkelijker opvolgen, via het WinCC-visualisatiesysteem. De meetresultaten daarin worden elk kwartier automatisch vernieuwd. Zo heeft het bedrijf permanent een goed beeld van de situatie.

Het gevolg? Brouwerij Huyghe is bewuster dan ooit bezig met hoeveel water en energie ze verbruikt. De voorbije tien jaar kon de onderneming het waterverbruik al gevoelig beperken, van 8,5 naar 3,7 liter water voor 1 liter bier. Binnenkort wil het bedrijf dat cijfer echter onder de historische drempel van 3 liter brengen.

De brouwer kan vandaag ook veel beter gedetailleerde data over zijn waterverbruik doorgeven aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo beschikt die steeds over een precieze basis voor de berekening van haar heffing op waterverbruik.

Meer informatie ?

Contact: Jan.cauchie@siemens.com