Technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische uitdagingen op een intelligente en efficiënte manier aanpakken? Hiervoor heb je ingenieurs nodig! Bij ons vind je ze in alle specialisaties. Ingenieur blijft een knelpuntberoep, en het is voor ons belangrijk om dit boeiende en veelzijdige beroep dagelijks de nodige aandacht te geven. In België en Nederland worden ingenieurs jaarlijks in de kijker gezet op 17 maart. Naar aanleiding van de “Dag van de Ingenieur” hadden we een gesprek met 3 collega’s-ingenieurs. 

De 28-jarige Simon Francis werkt als Field Service Engineer Customer Services bij Siemens. Hij staat mee in voor het onderhoud, de reparaties en het begeleiden van nieuwe projecten bij klanten die werken met machines, infrastructuur en software.

“Als kind en tiener was ik er sterk van overtuigd dat een job als ingenieur heel theoretisch zou zijn. Ik wilde altijd graag een praktische job uitoefenen waarbij je je vuil kan maken.”

Verschilt je huidige job met wat je als kind later wilde worden?

Simon: Toch wel. Toen ik op de middelbare school te horen kreeg en zelf ook in mijn hogere studies merkte dat ingenieurs ook veel met hun handen bezig zijn, voelde ik me gesterkt in mijn keuze. Ondanks mijn theoretische opleiding werk ik nu als ingenieur op het veld, dichtbij de machine en kan ik de handen uit de mouwen steken. Je hebt zowel meer praktijkgerichte als theoretische jobs in de sector. Afgestudeerde ingenieurs hebben daarom nog veel verschillende opties en mogelijkheden. Ik kijk alleszins heel positief terug op mijn studies, ik zou nooit de klok willen terugdraaien om iets anders te kiezen.

De 53-jarige Kathy Verschaeve werkt als Operations Manager bij de groep Intelligent Traffic Systems binnen Siemens Mobility. Ze is verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse operationele activiteiten waaronder planning, het team mee op weg zetten, en metingen analyseren.

“Ik wilde van jongs af aan graag piloot worden bij het leger, maar dat was destijds niet toegestaan voor vrouwen. Hoewel ik dat onterecht en onbegrijpelijk vond, ben ik niet bij de pakken blijven zitten.”

Had je als kind gedacht dat je in een job als deze zou terecht komen?

Kathy: Eigenlijk niet. Aangezien ik altijd graag met mijn handen heb gewerkt, besloot ik om een ingenieursopleiding te volgen. Dat sloot evengoed aan bij mijn talenten. Zo ben ik sterk in wiskunde en volgde ik in het middelbaar de richting industriële wetenschappen. Later koos ik voor industrieel ingenieur elektronica met specialisatie luchtvaartelektronica, maar daar vond ik niet onmiddellijk werk. Hoewel ik, net als velen, niet het beroep uitoefen waarvoor ik gestudeerd heb, kon ik bij Siemens doorgroeien tot de gepassioneerde Operations Manager die ik vandaag ben.

Ludovic Hoebanx (38) werkt al zijn hele carrière bij Siemens. Hij begon er na zijn stage als ingenieur en groeide door tot Project Manager. Bovendien managet hij vandaag ook een team van een 20-tal collega’s. En dat doet hij met veel passie, want hij gelooft sterk in de kracht van een persoonlijke coaching van medewerkers in hun carrière.

“Als kind had ik veel dromen, maar ik had nooit gedacht op een dag mee te werken aan de installatie van een windmolenpark aan onze Belgische kust.”

Waarom wou je zelf graag ingenieur worden?

Ludovic: Leerkrachten raadden me op basis van mijn schoolresultaten aan om de studie van Industrieel Ingenieur te volgen. Na mijn studies ben ik meteen bij Siemens beginnen werken. Ik mocht voor het werk toen vaak naar tal van Afrikaanse landen reizen om daar aan projecten te werken. Dat was heel intensief, maar heeft me bovenop een technische bagage, ook een enorme culturele rijkdom gegeven.

Ik heb avontuurlijke opdrachten meegemaakt, maar nu is dat wat anders, omdat ik sinds een paar maanden een tweede kindje heb. Daar gaat veel tijd naartoe, en gelukkig is men daar bij Siemens heel flexibel in. Ik plan mijn werkuren zelf in.

Bent u geprikkeld door deze verhalen en klaar voor een uitdaging?  Ontdek ons jobaanbod.