Systeem van Siemens voor project in Gent

Het project Redemptoristen in Gent voor bouwheer Xior Student Housing is een nieuwbouw voor studentenhuisvesting van een kleine 20.000 m2, goed voor 500 studentenkamers. Het werd uitgevoerd door bouwbedrijf Cordeel met als architect en studiebureau speciale technieken ARCH & TECO Groep. Cegelec stond in voor HVAC en elektriciteit. Omdat verbruikskosten een doorslaggevende rol kunnen spelen in de totale huurkosten, werd gekozen voor een performant registratiesysteem van Siemens: per kamer zijn er drie meters geplaatst (elektriciteit, verwarming, SWW), die aangesloten zijn op een draadloos communicatie-systeem op basis van Sinapsitech-repeaters. Het is de eerste keer in ons land dat een dergelijk systeem op deze schaal wordt toegepast.

Publicatie van De Onderneming – Febr. 2017

Foto: Arch & Teco

Kiezen voor draadloos: bedrijfszeker en flexibel

“Hoewel we allemaal gewoon zijn om draadloos te communiceren, en steeds meer toestellen in ons dagelijkse leven verbonden zijn via wifi, is er toch nog een zekere terughoudendheid tegenover draadloze communicatie in gebouwensystemen”, legt Jonas Vanderniepen van Siemens uit. Dat heeft veel te maken met een traditionele instelling, die men kan samenvatten als ‘een kabel is snel getrokken, en is toch veiliger’. Nochtans bieden draadloze systemen ondertussen dezelfde bedrijfszekerheid en veiligheid als bedrade.

Een stabiele werking is gegarandeerd, en er is ook minder kans op interferentie door andere bronnen. In het verleden was het soms een probleem om de frequenties effectief af te schermen, zodat er wel eens ‘vervuiling’ op het net kon terechtkomen. Die tijden liggen echter achter ons. De databeveiliging blijft gegarandeerd. Om te beginnen, verzamelt het systeem alleen maar brute verbruiksgegevens, er zijn geen stuur- of instellingsignalen. Zelfs al zou iemand die kopiëren, dan zijn ze nog van erg beperkte interesse. Verder worden de systemen gestuurd naar een centrale via IP met encryptie. Het is dan aan de gebruiker om te beslissen in hoeverre hij deze gegevens verder beschermt.

In dit project waren er twee grote redenen om voor een draadloos systeem te kiezen. De eerste was architecturaal. Er werd gekozen voor een industriële stijl, zonder verlaagde plafonds, waarbij de technieken zichtbaar bleven. Om het uitzicht toch strak te houden, had men dan liever geen wirwar van kabels en kabelgoten. Een tweede reden was praktisch. Het is eigen aan studentenresidenties dat de bewoners er maar een korte tijd verblijven. Met deze oplossing is ondeskundig ingrijpen door de huurder uitgesloten. In aankoop is een draadloos systeem wat duurder, maar daar staat tegenover dat het eenvoudiger te plaatsen is, omdat kabelbevestigingen, muurdoorvoeren en dergelijke wegvallen. Daardoor wordt een draadloze oplossing economisch interessant.

Contact : Jonas Vanderniepen – +32 473786221