Het Amerikaanse Hackrod wil een revolutie ontketenen in de automobielindustrie door wagens te produceren met 3D-printing. Siemens steekt hierbij een handje toe met het Digital Innovation Platform, een softwarepakket dat het hele process van ontwikkeling tot productie implementeert. Pure Sciencefiction of te zien op het volgende autosalon?

Droomwagens printen op aanvraag

Hackrod stelde onlangs in het Siemens Future Lab een wagen, genaamd “La Bandita”, voor die volledig werd ontwikkeld met nieuwe technologie, zoals 3D-printing op aanvraag. De vorm werd gemaakt in een virtuele ruimte en voor het geraamte werd gebruik gemaakt van Siemens Product Lifecycle Management (PLM)-software. Laag per laag werd de sportwagen geproduceerd door middel van een 3D-printer. Deze evolutie is een volledig nieuwe manier van industriële productie, op maat gemaakt van de noden van de klant zonder al te grote productielijnen.

De integratie loopt op wieltjes

Hackrod baseerde hun ‘factory of the future’ op Siemens’ nieuwe ‘Digital Innovation Platform’, dat design, productie en serviceprogramma’s combineert in één pakket voor bedrijven met een digitale mindset.

Eén van deze programma’s is NX software voor productontwikkeling die geoptimaliseerde wagenframes kan ontwerpen via artificiële intelligentie. Zo kwam onder meer het chassis van “La Bandita” tot stand. Simulatiesoftware laat toe om in te schatten hoe de wagen zal rijden, wat een vermindering van het aantal fysische tests betekent. Bovendien bevinden de data van echte crashtests en het rijgedrag van de auto zich in de design software. Het grote voordeel van deze software is de integratie, die garant staat voor tijdsbesparende ontwerpen, snelle virtuele tests en probleemloze productie van de ontwerpen.

Dit kan een nieuwe stap betekenen voor de automobielindustrie. En Siemens draagt graag zijn steentje bij.

Lees het volledige artikel