Op vrijdag hoeft Peter Gorrebeeck, Business Unit Manager bij Siemens Smart Infrastructure, niet heel vroeg naar zijn werk te vertrekken. Hij weet uit ervaring dat er die dag veel vrije plekken op de parking zijn. Dit soort kennis genereert de ons omringende infrastructuur in de toekomst zelf. Het resultaat: meer comfort, efficiëntie en duurzaamheid.

“Elke dag staan we verwonderd hoe digitale technologie ons steeds beter begeleid en ook gerichter informeert. Denk maar aan bvb de gezondheidsapp die ons elke dag vertelt hoeveel stappen we zetten. Dergelijke trend zien wij ook manifest in innovatieve gebouwentechnologie, vertelt Gorrebeeck.“ Vroeger zetten we de verwarming hoger als we het koud hadden. Moderne gebouwen stemmen de temperatuur automatisch af op de comfortbehoeften van de gebruiker met systemen die deze behoeften kennen op basis van preferentie-instellingen, historische data en (weers)voorspellingen.”

Zuinig met energie

Deze ontwikkeling wordt mogelijk door de koppeling van informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT). “Wanneer mijn smartphone weet wanneer en waar ik ga vergaderen, kan het deze informatie delen met de gebouwentechnologie en wordt de vergaderzaal op voorhand op de juiste temperatuur gebracht. Comfortabel, maar zeker ook energie-efficiënt.

Mens centraal

De gebouwentechnologie van Siemens is klaar voor de overgang naar een data-gestuurde omgeving. Met de recente overname van de Amerikaanse IT-bedrijven Comfy en Enlighted komt dit in een stroomversnelling. “Als je weet hoe mensen een gebouw gebruiken, kun je gaan bijsturen. Dit wordt mogelijk door individuele interactie met systemen en data-analyse. Naast temperatuur en verlichting kan je de beveiliging en brandveiligheid optimaliseren, maar bijvoorbeeld ook afdelingen die veel samenwerken fysiek dichter bij elkaar zetten zodat de medewerkers met elkaar blijven praten. In onze hoogtechnologische samenleving staat het menselijke aspect centraal: een comfortabele omgeving maakt ons gelukkiger.”

Individuele beleving

Dat een aantrekkelijke werkomgeving ook de arbeidsproductiviteit verhoogt, beseffen werkgevers maar al te goed. Het nieuwe hoofdkwartier van Siemens in Zug (Zwitserland) is een showcase voor de oplossingen van onze divisie, zegt Peter.

Ook de Agnelli Foundation in Italië in Turijn deed beroep op het Internet of Things (IoT) en vormde haar traditionele kantooromgeving om tot een intelligente werkplek, 3000 m² klaar voor de toekomst. Bekijk hun verhaal op deze video

Bovenop de standaard technische voorzieningen wordt geïnvesteerd in technologie om het pand ‘slim’ te maken en gebruikers te voorzien van alle comfort. “Moderne kantoorgebouwen zijn geen machines, maar een persoonlijke werkomgeving waarvan niet alleen het binnenklimaat is afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Via apps kun je zichtbaar maken waar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats is, wat zoektijd bespaart. Slim gebruik van technologie leidt ook tot ruimtelijke besparing: less bricks, more bytes.”

Ecosystemen

Door de digitalisering kan Siemens haar technologie op termijn steeds beter ‘op maat’ inzetten. Het softwareplatform Navigator zorgt ervoor dat geanonimiseerde data uit gebouwen verzameld en ontsloten wordt in een veilige cloud-omgeving. In Huizingen brengt het Intelligent Building Operation Center het gedrag van een 600-tal gebouwensites in kaart.  Afwijkend gedrag kan bijgevolg snel worden gedetecteerd en passend bijgestuurd.

Wil u nog wat verder gaan? Dan kan het open IoT beheersysteem Mindsphere soelaas brengen. Ook andere ontwikkelaars kunnen hier gebruik van maken. “Waarom zouden wij de data alleen voor onszelf houden? Pas als meerdere organisaties samenwerken kom je tot efficiënte ecosystemen. Mede daarom zetten we al jaren in op systeemonafhankelijke ruimteautomatisering: onze gebouwbeheersystemen kunnen ook communiceren met technologie van andere fabrikanten.”

Vereenvoudiging

De vraag naar specialisten die gebouwentechnologie kunnen implementeren is groot. Siemens speelt hierop in door de configuratie en montage van systemen te vereenvoudigen. Bovendien kunnen we tegenwoordig de beleving van een gebouw visualiseren nog voor er één paal de grond is ingegaan. Deze gamificatie is leuk én efficiënt. Het virtueel afstemmen van processen reduceert de faalkosten tijdens de uitvoering. Het bewustwording van een goede voorbereiding van utiliteitsbouw op basis van de BIM-methodiek wint elke dag terrein. Het wordt pas écht interessant als je ook bouwtijd (4D), kosten (5D) en beheer en onderhoud (6D) opneemt in het model. Deze extra investering aan de voorkant verdien je tijdens de bouw en exploitatie dubbel en dwars terug.”

Meer over ons portfolio op www.siemens.be/buildingtechnologies