Slimme gebouwen vragen om een slimme planning. Om hun volledige potentieel te ontwikkelen, moeten ze goed kunnen communiceren met hun gebruikers. Nieuwe kantoorgebouwen moeten bovendien zo min mogelijk energie verbruiken, flexibel in het gebruik zijn en zo veel mogelijk comfort bieden. Daar weet Siemens wel raad mee! Ontdek meer over de wereld van slimme gebouwen: download de whitepaper.

Gebouwen zijn momenteel goed voor ongeveer 40 procent van het wereldwijde energieverbruik. Dat kan aanzienlijk verlaagd worden door gebouwen uit te rusten met intelligente systemen die zorgen voor efficiëntie en een laag energieverbruik. Maar hoe plan je een gebouw dat aan die behoeften voldoet? We vroegen het aan Christoph Leitgeb, hoofd van de Construction Office bij Siemens Smart Infrastructure.

Een nieuwe manier van werken

De trend naar flexibele werkbenaderingen bestaat al een tijdje en zal alleen maar belangrijker worden. Vandaag wordt aangenomen dat bedrijven binnen tien jaar ongeveer 30 procent van hun kantoorruimte flexibel zullen gebruiken. “Voor gebouwen betekent dit dat ze zich steeds meer moeten kunnen aanpassen aan veranderende behoeften. Dan bedoel ik bijvoorbeeld het creëren van extra flexibele werkplekken of innovatiegebieden, maar natuurlijk ook de verwachtingen van werknemers die steeds veranderen. We hebben ook vastgesteld dat huurders tegenwoordig zelden op lange termijn vast willen zitten. Een flexibel gebouw kan hier zeker een antwoord op bieden”, aldus Christoph Leitgeb.

De digitale tweeling

De Building Twin, wat we de digitale tweeling noemen, is het platform voor interactie tussen mensen en het gebouw. Het stelt ons in staat om toegang te krijgen tot de gebouwsystemen, om real-time gegevens op te vragen en deze optimaal te benutten voor de relevante applicaties”, vertelt Leitgeb. Een Building Twin creëert een hele stapel nieuwe opties, zoals bijvoorbeeld prestatiebewaking, foutanalyse en voorspellend onderhoud. Vandaag is dat allemaal mogelijk vanop afstand dankzij IoT. Als je bestaande gebouwen wil digitaliseren moeten deze echter een bepaald minimumniveau van gebouwautomatisering hebben.

Voordelen voor de gebruiker?

Het gebouw zal werkprocedures efficiënter en productiever maken. Daarvoor moeten het gebouw en de medewerkers met elkaar kunnen communiceren. Siemens zet in om in realiteit via de Comfy-app. Zodra die is geïnstalleerd op de smartphone van een werknemer, kan de werknemer via de software op verschillende manieren met het gebouw communiceren. Onder meer de temperatuur en verlichting regelen in hun eigen werkruimte, vergaderruimtes en werkplekken zoeken en boeken, of zich een weg banen door het gebouw om collega’s te vinden.

Een droom om te werken, nietwaar?

Lees hier het volledige interview met Christoph Leitgeb