Wie heeft er zin om in de file te staan? De Ideas Train toont hoe digitale technologie de trein een aantrekkelijk alternatief maakt. Wat dacht u van gepersonaliseerde stoelinstellingen, touchscreens voor entertainment of bestellingen in het boordrestaurant of stille coupés voor uw powernap?

Siemens & Deutsche Bahn: digitale partners en pioniers

Deutsche Bahn en Siemens officialiseerden hun samenwerking voor de Ideas Train, een platform voor partners uit de treinindustrie om innovatieve concepten uit te werken voor de mobiliteit van de toekomst. Zo wordt het effect van digitalisering almaar tastbaarder, ook op de trein.

Deze levensechte dubbeldekkertreinwagon werd van 18 tot 21 september op InnoTrans voorgesteld, ’s werelds grootste beurs voor treintechnologie.

De bezoekers konden er in de verschillende compartimenten ontdekken hoe een treinreis er binnenkort uit kan zien: met fitnesszones voor sportievelingen, premium werkplekken met alle voorzieningen, ontspanningsruimtes met entertainment op verschillende schermen of panoramische vensters om van het landschap te genieten.

Siemens is de eerste partner die van dit unieke platform gebruikt maakt om digitale innovaties te lanceren. Zo creëren we een unieke reisbeleving voor heel wat treinreizigers.

Digitale innovatie voor uw treinreis

Samen met het Israëlische Silentium installeerde Siemens een active noise cancelling systeem dat het lawaai van de trein, de sporen en de wind in de coupé minimaliseert. Zo creëerden we een serene power nap module op de trein, waar passagiers een dutje kunnen doen om goed uitgerust op hun bestemming aan te komen.

De smart seats zijn het resultaat van een samenwerking met het Poolse TAPS. Op de touchscreens kunnen reizigers niet alleen entertainment bekijken of beluisteren, het geeft hen ook toegang tot allerhande digitale diensten:  reisinformatie,  bestellen uit de treinbistro, de stoelpositie aanpassen …

Als de reizigers inloggen, worden hun voorkeuren opgeslagen in de cloud via Siemens Mindsphere. Bij het overstappen hoeven ze enkel in te loggen en de film loopt verder waar hij stopte en de stoel neemt automatisch hun favoriete positie aan. Zo wordt ‘openbaar vervoer’ toch heel gepersonaliseerd.

Een intelligent camerasysteem detecteert welke zitplaatsen nog vrij zijn en waar er nog plaats is voor rolstoelen of kinderwagens. Deze informatie kan dan getoond worden op infoschermen of in de treinapp. Zo vindt iedereen makkelijk een plek voor een comfortabele reis.

Zo wordt het effect van digitalisering almaar tastbaarder, ook op de trein.

Info : Pol Caby