Niet alleen smartphonegebruikers, maar ook industriële spelers kijken reikhalzend uit naar de komst van 5G voor mobiele communicatie. Ondernemingen kunnen zo hun machines connecteren en hun logistieke – en productieactiviteiten efficiënter, autonomer en flexibeler maken dan ooit.

Vandaag zijn de meeste machines in fabrieken nog steeds met elkaar verbonden door middel van kabels. Dat zal in de nabije toekomst zo goed als zeker veranderen dankzij 5G, de nieuwe communicatiestandaard die vanaf 2020 wordt geïntroduceerd in Duitsland. In eerste instantie wordt gewerkt met een overdrachtssnelheid van 1 tot 5 gigabit per seconde. Dit zal later opgevoerd worden tot 20 gigabit per seconde – een kwantumsprong naar een tien tot twintig keer zo hoge snelheid als met het vorige systeem (LTE).

Dat is goed nieuws voor smartphonegebruikers, want met 5G kunnen ze overal 4K-films bekijken, ook onderweg. Voor de industrie is de impact echter nog veel groter. Het is een mijlpaal op weg naar ‘Industrie 4.0’, waarbij uitgebreide digitale diensten en het Internet of Things slimme fabrieken flexibeler en productiever zullen maken.

5G is ontworpen als draadloos netwerk dat alles kan koppelen, van geautomatiseerde magazijnen en productierobots tot airconditioningsystemen en bedieningsconsoles. Het wordt een allesomvattend netwerk dat het mogelijk maakt om industriële installaties kabelvrij te runnen. Bovendien is het bijzonder robuust en verzekert het zowel een ultrasnelle als een comfortabele bandbreedte. “De opportuniteiten zijn enorm”, zegt Sander Rotmensen, hoofd Product Management voor draadloze industriële communicatie bij Siemens. “Stel je een fabriekscomplex voor waarin een vloot autonome voertuigen goederen, onderdelen of afgewerkte producten transporteert tussen laadbruggen, fabriekshallen en magazijnen volgens een timing die precies is aangepast aan het productieschema. Dat alles wordt mogelijk door Industrial 5G.”

Ultrasnelle reacties

5G is uitermate interessant voor de industrie, of het nu gaat om de autosector, chemische bedrijven of elektronicaproducenten. Zo wordt in fabriekscomplexen de overdracht mogelijk van de gegevens aangemaakt door een miljoen IoT-apparaten per vierkante kilometer. Dan spreken we over volledige productielijnen met alle bijbehorende temperatuurmetingen, flowsensoren en autonome mobiele robots.

Voor het eerst is een respons in nauwelijks een milliseconde mogelijk, zodat een robotarm bijvoorbeeld onmiddellijk kan worden gestopt als camera’s een vreemd voorwerp op een transportband waarnemen. Bovendien wordt het dankzij de enorme bandbreedte van 5G voor het eerst mogelijk om het potentieel van augmented reality (AR) ten volle te benutten, wat nieuwe vormen van interactie tussen mens en machines binnen handbereik brengt.

Door al deze voordelen zal de 5G-markt naar verwachting bijzonder groot zijn. Volgens het ‘Mobile Economy 2019 Report’ gepubliceerd door GSMA, de vereniging van operatoren van mobiele netwerken, zal al in 2025 15 % van de wereldwijde draadloze communicatie via 5G verlopen. Vandaag wordt jaarlijks $ 160 miljard geïnvesteerd in de bouw van 5G-netwerken. Volgens deze prognose zal 5G de komende vijftien jaar 2,2 biljoen dollar bijdragen aan de wereldeconomie, en deze stijging zal voornamelijk te danken zijn aan de maakindustrie en nutsbedrijven.

Industrial 5G: de geboorte van een nieuwe standaard

Natuurlijk is draadloze communicatie in de industrie niets nieuws. Zo gebruikt Siemens Industrial WLAN-netwerken voor vele doeleinden, waaronder een snelle identificatie van lekken in olie- en gaspijpleidingen, monitoring en controle van elektriciteitsnetwerken op eilanden en mobiele transportsystemen in fabrieken. Daarnaast worden nu al af en toe private LTE-netwerken gebruikt in locaties zoals fabrieken en havens. Dergelijke netwerken komen echter niet in de buurt van de mogelijkheden van 5G.  “Pas nu, met de komst van Industrial 5G, kunnen we industriële bedrijven volledig connecteren”, zegt Herbert Wegmann, hoofd Industrial Communication and Identification bij Siemens.

Ondanks deze veelbelovende vooruitzichten is de 5G-technologie echter nog niet universeel beschikbaar. Hoewel 3GPP (3rd Generation Partnership Project), de internationale normalisatieorganisatie voor telecomstandaarden, eind 2018 de normen heeft gepubliceerd voor 5G-componenten voor commerciële mobiele draadloze netwerken, zijn er nog steeds geen specifieke vereisten gepubliceerd voor de industriële 5G-norm. Verwacht wordt dat dit gebeurt in maart 2020. Bovendien was het in Duitsland lange tijd niet duidelijk of industriële bedrijven hun eigen frequentiebanden zouden kunnen gebruiken of afhankelijk zouden zijn van telecommunicatiebedrijven.

Lees hier het volledige bericht en het interview met Herbert Wegmann, General Manager Industrial Communication and Identification bij Siemens.