Terwijl stedelijke populaties blijven groeien, wordt de noodzaak om betrouwbaar en efficiënt vervoer te bieden waarmee passagiers naadloos deur-tot-deur verbinding kunnen maken, kritischer. Van het openbaar vervoer tot het delen van ritten, het delen van fietsen en het delen van scooters, passagiers zijn steeds meer op zoek naar opties waarmee ze hun vervoersopties op aanvraag kunnen selecteren, hun woon-werkverkeer plannen en betalen in één eenvoudig te gebruiken applicatie. Siemens zet al geruime tijd in op ‘Mobility as a Service’ om de efficiëntie van mobiliteit en het reizigersgemak te vergroten. Siemens Mobility, HaCon, eos.uptrade, Bytemark en Padam bieden samen deze digitale oplossingen die woon-werkverkeer gemakkelijker en sneller maken.

Kom op 3 oktober tijdens het ITS congres alles ontdekken over ‘next generation ticketing’ en mobiliteitsapps. Reis mee naar de toekomst, heen en terug! 

Mobility as a Service (MaaS): yes, we can!

Siemens Mobility, HaCon, eos.uptrade en Bytemark sloegen de handen in elkaar voor Mobility as a Service (MaaS). Een brede waaier aan data en interfaces worden, op basis van het flexibel en veilig MaaS platform Mobility Marketplace, geïntegreerd in één handige reisplanner. Dit gaat van openbaar en privaat transport tot DRT (Demand Responsive Services), verkeersinformatie, carsharing providers, taxi, fiets –en wandelroutes. Automatisch wordt de beste prijs berekend op het einde van de route, wat voor flexibiliteit en comfort zorgt over alle transportwijzen en tariefzones heen. De data die door het systeem worden verzameld, helpen tegelijk om het gedrag van reizigers nog beter te begrijpen en het aanbod te verbeteren. Mobility Marketplace laat toe om verschillende datasets en interfaces te verbinden, en combineert die via één enkel platform. Concreet gaat het er niet om het beste transportmiddel te vinden, maar eerder de slimste combinatie voor te stellen bestaande uit alle mogelijke opties. En dit in combinatie met verhoogd gebruiksgemak: alle nodige tickets kunnen via de applicatie automatisch worden vergeleken en aangekocht.

In Andorra gaat men alvast van start

Siemens Mobility, HaCon en eos.uptrade hebben een akkoord om een intermodaal mobiliteitsplatform te bouwen voor Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), dat van de overheid van Andorra de opdracht heeft gekregen om dit platform te creëren. De app zal verschillende transportmiddelen integreren (openbaar busvervoer, elektrische deelfietsen, laadpalen voor elektrische voertuigen, parkeren op straat en op parkeerterreinen) verspreid over het land. De gebruikers krijgen de transportopties te zien en kunnen hun rit in realtime plannen, en meteen ook betalen voor de verschillende vervoersmiddelen. Deze investering zal Andorra helpen zijn duurzaamheidsdoelstellingen te halen op het gebied van vermindering van CO2 uitstoot en het gebruik van openbaar en multimodaal transport stimuleren. De nieuwe tool zal vervoersmaatschappijen bovendien helpen om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren en transportinstanties toegang bieden tot realtime data om de kwaliteit en efficiëntie te monitoren. Vanaf het najaar van 2019 zal een eerste versie van de app gedownload kunnen worden.

Hallo HaCon?

De app wordt ontwikkeld op een platform van HaCon, een dochteronderneming van Siemens. Dagelijks verwerken HaCons apps en weboplossingen meer dan 100 miljoen requests van gebruikers die op de HaCon-technologie vertrouwen om een optimale mobiliteitskeuze te maken. Samen bieden Siemens Mobility en Siemens-dochterondernemingen HaCon, eos.uptrade, Bytemark en Aimsun op die manier een uniek en holistisch ecosysteem van digitale diensten en oplossingen. Ritten plannen, communiceren met de gebruikers, mobiel tickets kopen & betalen en MaaS-totaaloplossingen (Mobility as a Service) die gaan van fleetmanagement tot treinplanningsystemen en analyses van mobiliteitsgegevens: al deze elementen hebben één gemeenschappelijk doel, namelijk de gebruikerservaring verbeteren dankzij een gecombineerde mobiliteit. De Belgische spoorwegen werken reeds samen met HaCon, met de gewenste resultaten!

Meer weten?  Surf naar onze website.