Almaar meer steden willen klimaatneutraal zijn. Nieuwe state-of-the-art gebouwen beantwoorden aan deze energiezuinige criteria, maar wat met het oude stedelijke erfgoed? Radisson Blu in Brussel toont aan dat ook bestaande gebouwen uitgerust kunnen worden met smart technologieën die hun ecologische voetafdruk gevoelig verkleinen.

De ecologische voetafdruk van een stad

Gebouwen staan in voor 41% van de energieconsumptie.   Gezien het aandeel van grote gebouwen (hotels, kantoorblokken e.d.), vormen steden dus een belangrijke focusmarkt. Het beleid doet er alles aan om zowel nieuwe als oude gebouwen zo energie-efficiënt mogelijk te maken om zo de CO2-uitstoot van de stad te beperken.

Aan de hand van sensoren en infrastructuur die via het Internet of Things met elkaar verbonden zijn, kan de stad het energieverbruik met wel 30% verminderen. Zo zou de straatverlichting aangepast kunnen worden in functie van de aanwezigheid van voorbijgangers, maar ook de verluchting en verwarming van gebouwen naargelang het gebruik dat ervan wordt gemaakt.

Ook in bestaande gebouwen, zoals het Radisson Blu hotel in hartje Brussel

Retrofitting en intelligent maken van oude gebouwen is een goede manier om snelle efficiëntiewinsten te boeken. Zo blijkt uit het report van 2017 van Siemens en Arup, specifiek over Brussel, dat aantoont dat ook bestaande gebouwen uitgerust kunnen worden met sensoren om het energieverbruik intelligent te beheren. De gecapteerde informatie stuurt gericht verschillende systemen aan (verwarming, verluchting,…) om altijd de optimale leefomstandigheden te creëren.

Het statige Radisson Blu hotel in hartje Brussel is daar een prachtig voorbeeld van.

De bestaande installatie werd aangepast en uitgebreid met een WKK, die gelijktijdig op een continue manier warmte en elektriciteit produceert.

Hierbovenop werd een optimalisatie uitgevoerd in de vergader- en evenementzalen, waar luchtbehandelingsgroepen zorgen voor verse, warme of koude lucht. Tot voor kort gebeurde dat op basis van het maximum aantal toegelaten personen in elke zaal. Het gevolg is een belangrijk energieverlies bij onvolledig bezette zalen. Door de zalen uit te rusten met CO2-sensoren, wordt er nu enkel verlucht, gekoeld of verwarmd in functie van de benodigde luchtkwaliteit. Dankzij de sensoren kunnen de condities ook tot in detail opgevolgd worden en kunnen technici meteen ingrijpen bij problemen.

De impact van nieuwe maatregelen wordt digitaal opgevolgd en de parameterinstellingen worden van op afstand verder verfijnd via een cloudconnectie met het Intelligent Building Operation Center (IBOC) in Huizingen.

Met technologie van Siemens

Ook in gebouwen zien we meer en meer Mindsphere opduiken. MindSphere is het IoT operating system van Siemens dat sensoren, systemen en machines met elkaar verbindt.   Waar het Desigo CC platform ervoor zorgt dat de aansturing of management van de gebouwtechnologiën correct gebeurt, zorgt Mindsphere voor een parallelle analyse van  de data die deze connected devices genereren. Zo biedt Siemens steden en gemeenten een robuust instrument voor intelligente stadsontwikkeling en het creëren van perfecte leefomgevingen.

#CreatingPerfectPlaces.

Contacteer Siemens voor meer informatie