Onze MindSphere-oplossing wordt door TotalEnergies, via dochteronderneming TotalEnergies Gas Mobility, ingezet als integraal onderdeel van een IoT-totaaloplossing om een netwerk te vormen van meer dan 50 verbonden aardgastankstations in Nederland, België en Frankrijk. Siemens ondersteunt de wereldwijde digitaliseringsstrategie van TotalEnergies op basis van cloudoplossingen om stations te monitoren, onderhoudsteams te verbinden en gegevens te analyseren met het oog op de verhoging van de transparantie, efficiëntie en betrouwbaarheid.

TotalEnergies Gas Mobility koos voor MindSphere, onze industriële IoT-as-a-service-oplossing, voor het verzamelen, monitoren en analyseren van gegevens in het volledige netwerk van aardgastankstations. TotalEnergies Gas Mobility is het wereldwijde competentiecentrum voor de toepassing van aardgas, hernieuwbaar gas en waterstofgas in mobiliteitsoplossingen en kleinschalige LNG-installaties voor de industrie van TotalEnergies, een van ’s werelds grootste energiebedrijven.

Als onderdeel van een wereldwijde digitaliseringsstrategie heeft TotalEnergies Gas Mobility in het eerste jaar al meer dan 50 aardgastankstations aangesloten in Nederland, België en Frankrijk, waar het bedrijf de onderhoudskosten wil verlagen door middel van afstandsmonitoring en serviceplanning. TotalEnergies Gas Mobility koos voor MindSphere wegens de brede waaier van beschikbare IoT-functionaliteiten voor de coördinatie, samenwerking en implementatie van digitale diensten, geavanceerde beveiligings- en beheersopties, en robuuste schaalbaarheid. MindSphere maakt deel uit van het Xcelerator™-software- en serviceportfolio van Siemens.

Overeenkomstig de klimaatdoelstelling van TotalEnergies om tegen 2050 voor de volledige ondernemingsgroep een netto nulemissie te realiseren, beoogt TotalEnergies Gas Mobility de uitbreiding tegen 2025 van ons omvattende Europese netwerk voor aardgas en hernieuwbaar gas voor voertuigen (NGV) tot 450 tankstations. Zo willen we het NGV-marktleiderschap in de regio behouden“, aldus John Wilson, Vice President van TotalEnergies Gas Mobility. “Dankzij de Siemens IoT-monitoringoplossing zullen we onze interne klanten en tankstationuitbaters, de lokale filialen van TotalEnergies in de verschillende landen wereldwijd, beter van dienst kunnen zijn door een geoptimaliseerde tankstationsbewaking, lagere onderhoudskosten en een vermindering van de totale eigendomskost (TCO).”

“Siemens is een belangrijke strategische partner voor de uitvoering van onze digitaliseringsstrategie“, aldus Baldewijn Westerbeek, Digital en IT Manager bij TotalEnergies Gas Mobility. “Ons doel bestaat eruit andere dochterondernemingen van TotalEnergies wereldwijd te helpen bij de uitbreiding van hun aanbod voor voertuigen op basis van CNG, LNG en waterstof. Deze alternatieve brandstoffen vereisen complexere tankinstallaties, die we met behulp van de Siemens MindSphere-oplossingen beheren en nauwgezet monitoren. In totaal worden voor de verbonden tankstations miljarden datapuntmetingen per jaar verwerkt met behulp van een cloudgebaseerde database in een volledig beveiligde omgeving. Op basis van deze gegevens kunnen we waardevolle gebruikspatronen identificeren en problemen oplossen voor iemand op het terrein er ook maar iets van merkt.”

De verstoringen van het voorbije jaar als gevolg van de pandemie hebben de nood aan een versnelling van de digitalisering alleen maar versterkt. TotalEnergies Gas Mobility kon gebruikmaken van de open, gebruiksklare functionaliteiten van MindSphere om het project snel op te schalen en al in het eerste jaar positieve resultaten te behalen. MindSphere biedt bedrijven een van de meest veelzijdige oplossingen om hun gegevens te verbinden, deze gegevens in bruikbare informatie om te zetten en vervolgens deze informatie aan te wenden om de klantervaring te verbeteren en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

“Siemens helpt TotalEnergies Gas Mobility om vandaag al de doelstellingen van morgen te realiseren dankzij onze veelzijdige, veilige en schaalbare MindSphere-oplossing“, aldus Raymond Kok, Senior Vice President Cloud Application Solutions bij Siemens Digital Industries Software. “Het is bijzonder verheugend om te zien hoe snel TotalEnergies Gas Mobility onze IoT-oplossing kon implementeren om het besparingspotentieel en IoT-investeringsrendement te realiseren. We kijken dan ook uit naar een verdere samenwerking en de uitbreiding van ons Xcelerator-portfolio in de toepassingen van de onderneming.

Meer informatie over MindSphere vindt u hier.

Bij vragen, neem contact op met industrie.be@siemens.com.