Vergeet herbruikbare drinkflessen: de makkelijkst recycleerbare verpakkingen zijn … stalen vaten. Al sinds de jaren 70 levert Merco Machines uit Merelbeke machines voor staalvatenproductie en -reconditionering aan bedrijven wereldwijd. Sinds 2003 kiest deze wereldspeler resoluut voor Siemens-technologie, en daar plukken ook eindklanten de vruchten van.

Het gaat hard in de staalvatenindustrie. Sinds zijn ontstaan tekent Merco Machines, dat in 2020 genomineerd is voor een Trends Gazelle, jaar na jaar forse groei op. Vandaag telt het bedrijf een 50-tal medewerkers in twee sites en is het de onbetwiste wereldleider in zijn niche. Meer dan de helft van de machines die in Merelbeke worden ontwikkeld en geproduceerd zijn bestemd voor de niet-Europese markt.

Van concept tot service

“Het geheim van ons succes”, aldus CEO Johan Rabaeys, “is dat we de enige machinebouwer voor de vatenindustrie zijn die alles in huis heeft om de eindklant van begin tot eind te ontzorgen. We produceren de mechanische componenten en ontwikkelen de software in Merelbeke en monteren, bouwen en testen de installatie hier ook. Nadien wordt de machine gedemonteerd in verstuurbare delen en gaan onze monteurs mee om ze ter plaatse bij de klant terug op te bouwen. En uiteraard zorgen we ook voor de service na de installatie.”

Om dat te verwezenlijken, beschikt Merco over een studiebureau dat 18 man sterk is. Aan het hoofd staat director engineering en IT manager Donaat Wambacq. “Om on top te blijven moeten we onze klanten op hun wenken kunnen bedienen, maar moeten we ook mee zijn met de recentste ontwikkelingen op het gebied van machinebouw en automatisering. En dat loont: dankzij onze focus op innovatie veroveren we steeds meer markten. Zo kunnen we aan de groeiende verwachtingen rond performantie, betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en stabiliteit voldoen.”

Innovatiecommunity

De directie van Merco.

Merco kiest al sinds 2003 voor Siemens als automatiseringspartner. Die samenwerking werd in 2017 verzilverd met een officieel OEM-partnership. “We gebruiken al heel lang Siemens-technologie in onze machines, maar dankzij deze officiële samenwerking zijn we nu nog beter op elkaar afgestemd. Zo kunnen we voor support en advies steeds terecht bij Siemens’ lokale Application Consultants Team.”

“Daarnaast krijgen we als officiële Siemens OEM Partner als eerste toegang tot de laatste technologische ontwikkelingen en kunnen we er meteen mee aan de slag. Dat werkt trouwens in twee richtingen: wij staan mee aan de frontlinie van industriële innovaties en Siemens kan op basis van onze bevindingen of opmerkingen nog de nodige aanpassingen uitvoeren alvorens een nieuw toestel in de markt te zetten. Bovendien zorgt de hechte community van OEM Partners ervoor dat we ook buiten onze niche naar oplossingen kunnen kijken. Het is een win-win situatie.”

Complete integratie

Ook voor de eindklanten van Merco is de samenwerking met Siemens een zegen. Voor Manufacturas Metalurgicas Rheem Chilena SPA, een belangrijke Zuid-Amerikaanse producent  van stalen vaten, die inspeelt op de behoeften van verschillende sectoren, zoals de agribusiness, mijnbouw, verfproductie, smeermiddelen, voedselverpakkingen en chemicaliën, is het zelfs een absolute must, aldus de heer Mauricio Budnik, CEO van Rheem.

Rheem is al sinds het prille begin een vaste klant van Merco. “We zijn samen gegroeid en vandaag bestaat bijna onze volledige staalvatenproductielijn uit Merco-machines. De volgende stap is een volledige integratie van onze systemen op basis van Manufacturing Intelligence Integration. Dat valt samen met de implementatie van een nieuw ERP-platform, SAP S/4HANA. Het doel is om volledig paperless te gaan, waarbij elk geproduceerd vat automatisch opgenomen is in het systeem.”

“Daarom is het voor ons ook belangrijk dat Merco Siemens-automatiseringscomponenten gebruikt, die stabiele communicatie toelaten  tussen de PLC en de productiesite. Voor ons is Siemens wereldwijd de meest betrouwbare technologieleverancier op dat gebied. Dat Merco die technologie ook door en door kent en integreert, is van levensbelang voor onze toekomstvisie.”

Ontdek meer over Siemens’ OEM Partners in België en Luxemburg.

Klik hier om meer te weten te komen over de boeiende wereld van de vatenindustrie.

Contact: Nicolas Verhaeghe – nicolas.verhaeghe@siemens.com