Voorheen deden we het af en toe, maar in 2020 werd het voor velen gemeengoed: thuiswerken. In 2021 keren we, althans dat hopen we, voorzichtig naar de werkplek terug, maar waarschijnlijk niet altijd fulltime. Het wordt ook geen ‘back to normal’. Hoe zal onze werkomgeving eruitzien? En kan technologie helpen om de efficiëntie en veiligheid van onze kantoren te verzekeren? Terwijl de gebruikservaring optimaal blijft?

Antwoorden op deze vragen krijgt u tijdens het (Engelstalig) webinar – Preparing for office 2.0, met #workplaceofthefuture-experte Elisa Rönkä! Bekijk het wanneer het u best past.

Want één zaak zal niet veranderen.  Als wernemer zult u nog altijd op meerdere projecten tegelijk werken.  U zult dus onverminderd een werkomgeving nodig hebben die comfort én – vandaag meer dan ooit – veiligheid biedt.  Een werkplek waarin de mens centraal staat, zodat u gezonder blijft, doeltreffender op verschillende taken kunt werken, al dan niet samen met collega’s, en dus optimaal productief bent, voor maximale zelfvoldoening.

Om die omgeving op kantoor te bieden, zal de facility manager er als vanouds voor moeten zorgen dat het gebouw uiterst (energie-)efficiënt functioneert, met zeer betrouwbare faciliteiten.  Daarvoor zal hij de nodige input moeten blijven verkrijgen, ook wanneer we met z’n allen minder vaak op kantoor aan de slag zijn. Kantoren worden eerder ontmoetingsplaatsen, om tijdelijk fysiek in samen te werken.

Bijgevolg zal de gebouwenbeheerder er ook meer dan ooit over moeten waken dat zijn kantoren optimaal bezet blijven. En zal de werkplekbeheerder moeten nagaan op welke nieuwe manier de teams de kantoorruimte gebruiken, zodat hij scenario’s kan vastleggen waarin iedereen altijd over de nodige plaats en middelen beschikt.

Met andere woorden: we staan voor nieuwe uitdagingen, om ook na de coronapandemie de perfecte werkomstandigheden te blijven bieden, waarin medewerkers efficiënt én veilig kunnen werken. En dat in onverminderd optimaal beheerde kantoorgebouwen, met een maximale bezetting. Hoe maken we dat alles waar?

Cruciale rol weggelegd voor technologie

Eén zaak staat vast: om de ‘hybrid office’ te realiseren, waar we thuis- en kantoorwerk flexibel, efficiënt en veilig combineren, zal digitale technologie onmisbaar zijn.

Dankzij slimme sensoren, IoT-technologie en mobiele apps zullen medewerkers bijvoorbeeld steeds zicht hebben op de huidige bezettingsgraad van het kantoor, eenvoudig een desk of vergaderruimte kunnen boeken en hun weg op de site sneller vinden. Facility managers, gebouwen- en werkplekbeheerders zullen dan weer de toestand van de gebouwen kunnen monitoren, meer dan ooit in direct contact met medewerkers kunnen staan en heel wat nieuwe optimalisatiemogelijkheden kunnen aanboren.

Benieuwd hoe de werkplek van de toekomst eruitziet? Bekijk dan het (Engelstalig) webinar Preparing for office 2.0. Op slechts 45 minuten tijd geeft #workplaceofthefuture-experte Elisa Rönkä een helder overzicht van de uitdagingen én oplossingen rond werken in het nieuwe normaal.