Grappig of niet grappig, we zien allemaal de posts wel eens passeren op sociale media: de pandemie heeft een flinke impact op de manier waarop we werken. Plots moeten we thuis een werkplek inrichten en nieuwe manieren vinden om samen te werken met collega’s. Die aanpassing is allesbehalve eenvoudig. Organisaties over de hele wereld zetten massaal in op bedrijfscontinuïteit en nieuwe informatietechnologieën, zodat miljoenen werknemers hun dagelijkse taken van thuis uit kunnen uitvoeren. Tussen 2005 en 2019 nam het telewerk toe met 140 %. Zal die trend zich voortzetten? Als de COVID-19-curve uiteindelijk afvlakt en alles (hopelijk) weer normaal wordt, zal onze manier van werken dan voorgoed veranderd zijn?

Volgende trends mogen we alvast verwachten wanneer kantoren hun activiteiten hervatten.  Siemens kan ondersteunen bij de implementatie met zijn Smart office aanbod. Neem contact met ons op.

Flexibel ruimtegebruik

Naarmate medewerkers meer vertrouwd zijn met thuiswerk, zullen ze er ook vaker gebruik van maken en worden flexibele werkplekken een nog grotere trend dan vandaag al het geval is. Het gebruik van IoT-sensoren wordt een must voor organisaties die hun ruimte optimaal willen benutten. Dankzij transparante data over het ruimtegebruik kunnen zowel huurders als eigenaars bepalen hoeveel vierkante meter ze werkelijk nodig hebben. De mogelijkheid om op basis van data beslissingen te nemen over de bezettingsplanning en bedrijfsprocessen te verbeteren, kan de behoefte aan commercieel vastgoed op lange termijn verlagen, wat een positieve impact heeft op de winst.

Beveiliging ondersteund door IoT

Recent zien we aan de ingang van heel wat gebouwen bewakingsagenten staan die de bezoekers tellen. Doordat we afstand moeten houden, zijn er immers maar een maximum aantal personen per vierkante meter toegelaten. Via toegangscontrole met IoT-sensoren kan de bezoekersstroom beter beheerd worden. Een beetje zoals de instroom van auto’s in een parking: de slagboom gaat pas open als er parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Op dezelfde manier kunnen bezoekers pas toegang krijgen tot een gebouw als het maximale aantal aanwezigen nog niet is bereikt. Datzelfde principe kan worden toegepast in verschillende soorten gebouwen. Denk maar aan winkelcentra, supermarkten of zelfs banken.

Mensgerichte oplossingen

Wanneer kantoren de deuren weer openen, zullen wellicht veel voorzorgsmaatregelen worden genomen om de gezondheid en veiligheid van de werknemers te garanderen. ‘Contact tracing’ is noodzakelijk geworden om het virus in te dijken en kan misschien wel uitgroeien tot de nieuwe norm in kantoorgebouwen. IoT-sensoren zouden indien nodig kunnen nagaan welke trajecten iemand heeft afgelegd, uiteraard binnen de grenzen van de wet en de bescherming van persoonsgegevens. Dat kan bovendien nuttig blijken naarmate het werk meer gedecentraliseerd is en werknemers een app nodig hebben om de locatie van hun teamleden te vinden of na te gaat wie op kantoor is en wie niet.

Telewerk productief en veilig maken

Wanneer de trend van gedecentraliseerde teams zich voortzet, moeten organisaties zorgen dat ze over de juiste IT-infrastructuur en tools beschikken om telewerk mogelijk te maken. Daarvoor zijn veilige oplossingen en platformen cruciaal. Dat omvat gebruiksvriendelijke tools waarmee werknemers doeltreffend en veilig kunnen samenwerken. Organisaties die dit nog niet hebben gedaan, zullen moeten investeren in bedrijfsoplossingen die een grotere productiviteit mogelijk maken en sluitende cyberbeveiliging garanderen.

Nu thuiswerk de nieuwe norm wordt, zouden organisaties dit principe moeten omarmen. Ze moeten van de gelegenheid gebruikmaken om hun kantoorruimte opnieuw te evalueren en de werknemers optimaal uit te rusten. Hoe de COVID-19-situatie zal evolueren is moeilijk te zeggen. Het staat echter vast dat organisaties nu de kans hebben om zich goed voor te bereiden en de juiste infrastructuur te voorzien. Het lijkt erop dat COVID-19 de katalysator is die wereldwijd onze manier van werken in kantoren zal transformeren. Het zou een mooie kans kunnen zijn om de toekomst van ons werk te herdefiniëren.

Op zoek naar een partner om uw werkplek van de toekomst vorm te geven? Neem dan contact met ons op

Bron : Publicatie Ingenuity – 9/4/2020 – door Anthony, Benjamin